Thursday, April 28, 2011

R E S E P I - I k a n . S i n g g a n g . S e r a n i


Agak lame jugak saye tak berkongsi resepi kat blog nie, kebetulan semalam kawan saye masak ikan singgang nie, tu yang buat saye teringat nak kongsi kat sini. Kadang-kadang lepas balik dari kerja@aktiviti luar terasa penat dan perut terasa lapar, kalau dah abis rajin masak singgang jela paling simply dan meyelerakan sebab ade kuah+menyegarkan. Resipi istimewa nie anda boleh cube sendiri mudah dan ringkas.


Bahan-bahan ( Untuk 4 - 5 orang )

  • 2 ekor ikan kembung segar, bersihkan dan potong dua
  • 2 ulas bawang putih*
  • 4 biji bawang merah kecil*
  • 1/2 cm halia*
  • 1/2 cm lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 7 - 10 biji cili padi, kalau tak nak pedas boleh dikurangkan*(*ditumbuk jgn terlalu lumat)
  • 1 kuntum bunga kantan, dibelah dua
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 camca besar asam jawa, dibancuh dgn 1 cawan air dan tapis jusnya
  • 1 kiub ikan bilis "Maggi"
  • Sedikit garam dan gula (kalau suka)
  • 1 camca besar minyak utk menumis

Cara-cara

  1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan2 ditumbuk hingga naik bau. Masukkan air (anggaran 500ml, terpulang pada masing2). Biarkan mendidih.
  2. Masukkan serai, kiub ikan bilis dan garam serta gula (kalau suka). Biarkan mendidih.
  3. Masukkan ikan tadi dan bunga kantan. Bila menggelegak, tuang jus asam jawa. Masak 5 minit hingga ikan masak. Rasa garamnya. Angkat dan hidangkan dgn nasi panas....sertakan dgn ulam2man dan sambal belacan.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...