Monday, November 15, 2010

Jangan Kena Tipu Dengan Dr Faizal



Assalamu'alaikum,

By the time posting ini disiarkan, mungkin dah ramai pengguna myJodoh yang kena tipu dengan invididu yang mengaku sebagai Dr Faizal. Mungkin dia akan berdiam diri sebentar, tapi dah tentu dia akan muncul semula di mana-mana di tempat lain di internet. Justeru, posting ini dibuat di blogspot dan disebarkan ke group tertentu untuk peringatan umum.

Matlamat Penipuan:
- Ambik duit tabung haji mangsa dan juga barangan lain.

Risiko:
- Wanita bujang berusia 35 ke atas.
- Guru / Pensyarah

Modus Operandi:
- Mengaku sebagai Dr Faizal Iskandar Bin Abdul Ghani, umur 38-40 tahun.
- Mengaku dapat PhD dari Edinburgh
- Mengaku sedang mengajar di UPSI.
- Mengaku sebagai anak angkat menteri besar johor.
- Mengaku pulang ke Malaysia untuk mencari pasangan hidup.
- Mengaku mangsa adalah antara ramai-ramai calon yang dipilih oleh keluarga.
- Berjanji akan menghantar rombongan meminang.
- Berjumpa dengan keluarga mangsa.
- Akan melangsaikan semua hutang bank mangsa selepas kahwin dan bawa mangsa ke luar negara.
- Akan meminjam notebook, telefon bimbit .. dll
- Selalu dihubungi oleh Datin semasa mangsa "dating" (mungkin bukan datin pun)
- Datin akan menghadiahkan kereta kepada mangsa semasa bertunang.
- Akan pergi umrah selepas kahwin.
- Meminta mangsa membuka akaun Bank Islam (link dengan Tabung Haji)
- Mintak kad bank Islam untuk urusan tertentu. Memulangkan semula, tapi bukan kad mangsa.
- Akan memberikan kad kredit pendua kepada mangsa, senang nak beli barang hantaran.
- Mintak nombor PIN untuk didaftarkan ke kad kredit baru. Mangsa akan diminta memberikan nombor PIN bank Islam supaya mudah ingat. (Melalui telefon)
- Keluarkan duit tabung haji anda.

Laporan Polis
- Setakat yang saya tahu ada dua laporan polis dari pengguna myJodoh yang telah dibuat ke atas pengguna ini. Salah seorang yang di atas berkata, semasa laporan dibuat, beliau bukan kes pertama atau kedua atau ketiga.

Emel digunakan
- dr_faiz71@yahoo.com
- faidaiskandar26@yahoo.com
- mohamadradzi35@yahoo.com

Gambar
Tiada. Sesiapa yang ada, sila emel saya untuk diletakkan di sini.

Nombor telefon terakhir
- 0129130116

Profile myJodoh
- http://www.myjodoh.net/?mod=user_show&id=165931

Ip Terkakhir di myJodoh
- 120.141.9.21 (P1WMax) pada 2010-10-28 10:16:39

Komen Saya
Modus operandi yang disenaraikan di atas adalah yang terkini. Saya percaya sebelum ini modus operandi beliau lain. Saya dapat maklumat dari rakan internet sebelum ini beliau cenderung sebagai counselor di laman web tertentu. Tidak mustahil modus operandi akan berubah.

Kepada yang 'terkena' sila buat laporan polis dan maklumkan kepada saya (melalui blog ni pun boleh, emel pun boleh)

Kepada yang prihatin, mungkin boleh sebarkan maklumat ini di blog, FB, emel, egroup masing-masing sebagai peringatan.

Terima kasih.

--------------------------

Update 13th Nov 2010, from a friend ..


Muka ada sikit mcm artis raisuddin hamzah tapi memang tak handsome, mata besar & kemerah2an. sebelah mata kiri besar drp kanan. kulit sawo matang ke arah gelap mcm org Jawa. rambut pendek kerinting tercacak. bermisai & trademark bingkai spec putih yg contrast dgn warna kulit, pakai kasut putih. smoker.....suka bila lighter yg pelbagai & satu lagi lighter yg sebijik mcm kunci kereta mewah.....digunakan utk memperdayakan mangsa menunjukkan dia ada kereta merah dgn special plate & driver yg dikenali sebagai 'Pak Din'. Tapi tak pernah tunjuk kereta dia....naik kereta mangsa je. Mangsa kadang-kadang disuruh pick up at UPM.....tetapi bila sampai sana....suruh tunggu di luar pintu keluar UPM di Petronas Station.
Dalam telefon ada karektor 'mama', papa, bibik, nenek & Pak Din.
wajah usia dalam 42- 45 tahun. tinggi & kurus.
no. telefon dia ada byk sgt.........phone pun ada 2-3.....pun curi agaknya. semua no. prepaid.
paling terbaru sehingga 10 nov.
017 6025 298/ 019 2387 270
012 913 0116
017 6093 524
019 680 3829
012 9319 473
013 9036 895 (pernah ada perempuan yg menyamar sebagai ibu angkatnya....Prof Dr. Jamilah menelefon saya)


-------------------
Update 14th Nov 2010, from a friend ..


Ini sendiket laa bro ....kerja dua tiga orang. Jantan tu cuma pelakon utama, tapi mesti ada kaki dia......ada aku jumpa sorang awek kat YM kena, awek tu siap ada laki lagi. Nasib ko laa bro. Ini turn site ko plak dorang hinggap. Tapi aku rasa dorang nanti diam sekejap, lepas tu bila dah reda dia datang balik. So, aku ingat ko kena kasi warning ni permanent.

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...