Monday, March 30, 2009

KISAH AKU DAN BELON PANAS

Pengalaman yg menarik aku alami baru-baru nie,tengok belon panas kat fiesta belon panas antarabangsa,putrajaya.Memang sesuatu yg meyeronokkan maklum la sebelum nie aku cuma tengok kat tv je,besar mana,cmna benda tu naik sume aku tak tau.Jadi...nie la peluang yg aku tak lepaskan walaupun aku xdpt naik belon tu.


Sebulan sebelum aku dah tau yg akan da fiesta nie,tu pun tau dari surat khabar.Masa tu da gak pasang angan nak naik belon tu.hehe...seminggu sebelum tarikh sebenar plak leh kata tiap pagi aku nampak da belon panas naik.Nak gi tengok dekat2 da je halangan,kebetulan minggu tu gak aku terlibat dgn ativiti luar.Sempat tgk dari jauh jela masa tu,kadang2 aku tengok dari tingkap umah aku je,pemandangan dari tingkat4 umah aku memang cantik.Dari umah aku leh nampak masjid besi yg dekat nak siap,jambatan biru putrajaya,PICC (lokasi festival bunga api) ngan tasik cyberjaya.Kat tasik tu pemandangan memang lawa,byk ikan tapi tak leh nak mancing la.Lagi satu yg best kat tepi tasik tu da umah chedet.hehe...Berbalik pada citer belon panas tu,macam2 jenis belon panas yg aku nampak masa tu.Da yg bentuk mug,oren dibelah,kepala gajah,merak dan yg paling byk bentuk bulat yg biasa kita tgk.Macam kat gambar tu belon badut muka sedih ngan hepi.
Dah dekat2 hujung minggu,masa yg ditunggu pun makin dekat.Hari jumaat tu aku keja,soknyer plak aku keja mlm.Jadi...sabtu tula peluang aku nak ke sana.Tapi hari jumaat petang tu,da satu peristiwa yg berlaku.Aku nampak belon panas landing tul2 kat depan balai aku.Bukan satu tapi dua sekali.Cuma kebetulan angin petang tu bertiup ke arah cyberjaya.Belon panas nie satu je masalahnye,naik leh tinggi2 tapi nak kawal tak leh.Takda steering beb....benda tu belasah je ikut arah angin.Tu pun masa landing nyaris2 nak langgar bangunan yg baru nak siap depan balai,indon construction pun dah sampai menjerit tengok belon tu makin dekat.Sume tu tak terjadi pun,cuma sipi2 je.hehe...nasib baik la tu.Masa tu aku tak dpt tengok dekat2 lagi,yela...masa tu aku ngah keja lg.Lain la klu da org tepon mintak selamatkan org sangkut dah tentu aku gi wat keluaran khidmat khas tu.Member aku kata klu nak naik belon tu bayar rm10,dalam hati dah kata nie la peluang aku.Tgu jela sok.....

Esoknyer.....saat yg dinati pun tiba.hehe...pagi tu keluar tak baper nak awal sgt la,dlm kul11 gak.Aku ngan wife kuar ngan penuh harapan klu2 leh dpt naik belon tu.Tapi sume harapan tu cuma tinggal harapan je.Sampai je kat lokasi aku ternampak satu board terpapar perkataan "sold out".Tinggal tuk kelas vip je,sekali naik bayar RM400+- camtu la.Pergh....ganas tul harganye.Pe daya aku,tengok pun jadi la.Nasib tengok tak kena bayar,klu tak...kempunan la aku.hehe.....Pagi tu cuaca mmg agak panas mendidih skit.Yg berniaga pun ramai,meriah sungguh kat situ macam da kat pasar malam plak.Pagi aku cuma pusing2 je,tengok tapak jualan yg jual mcm2 benda.Masa tu ingatkan da show belon panas,rupenyer petang baru da.Tak kan aku nk duk berjemur kat tengah panas tu nk tunggu sampai petang,pe lagi aku ngan wife lari jap ke alamanda,nyaman skit.Alamanda la tempat aku ngan wife selalu "hang out",ok gak tempat nie.Klu nk g mines ke rasa mcm jauh plak,lepak jela tempat yg dekat2 skit.Ingat lagi masa aku duk hangat bercinta ngan wife aku,alamanda la salah satu lokasi faveret aku.Masa tu takda la meriah macam sekarang nie,dulu lenggang je pastu nak tgk orang dated pun payah.Orang yg berlegar2 kat situ sume besa2 je,xda la trendy sgt.Sekarang nie mmg jauh besa,tiap kali aku g sana mmg sesak la.Salah satu sebabnye skrg nie kat alamanda da GSC.Sebelum nie orang2 kat putrajaya nak tengok wayang kena gi TGV,mines.Lagi satu budak2 pun makin ramai,tu yg leh kita tengok mcm2 gaya yg da.Besanye aku gi alamanda nie sebab nak gi carrefour beli barang dapur skit2,arked main game daytona ngan wife aku,rasa foodcourt makan kat kedai ikan bakar dekat hujung sekali,tak pun gi tengok wayang ngan wife aku la.Tu la serba skit citer aku pasal alamanda.

Berbalik pada citer aku ngan belon panas.Pas dah puas ronda2 kat alamanda kul3 petang aku gi sana balik.Still panas lagi tapi kali nie aku bawak payung free yg aku dpt masa aku beli mesin basuh baru2 nie.hehe...Masa tu show tak mula pun lagi,baru da pertunjukkan helikopter kawalan jauh je.Berkulat gak nak menunggu nie,sementara nak tunggu belon naik aku pusing keliling tapak tu,sambil tu amik la gambar sekali.pastu aku da terpandang sesuatu.Da "orb ball" la,nie pun baru 1st time aku tgk.Aku tengok dah mcm hamster dalam citer "bolt" pun da.Orb ball tu da 2 jenis,satu kat darat lagi satu kat air mcm kat gambar tu.Tepat kul4 petang da "para glider " plak,nie tuk yg sukakan aktiviti ekstrem ok la.Lama tu nak tunggu belon panas tu naik.Naik kebas pinggul2 aku,wife aku lg la ngan bawak perut.Memang tul penantian satu penyeksaan.hehe....Tunggu punya tunggu jam pun dah kul6 petang,kelibat belon pun aku tak nampak lagi.Cuma da bakul belon je yg da kat tengah padang tu.

Waktu yg dinanti2 pun akhirnye sampai gak,jam pun dah kul6 lebih,kul8 aku kena masuk keja plak.Geng belon panas pun dah sampai,kanvas belon pun dah mula dibentang.Tanda2 belon panas nak dinaikkan,perhatian aku kat belon tu mula khusyuk.Camna la diorang naikkan benda yg besar tu ,tak terbakar plak tu.Pas kanvas dibentang kipas dipasangkan tuk masukkan angin dalam kanvas belon tu.Bila kanvas tu kembong ngan angin kipas,bakul belon pun ditumbangkan pastu pasang tali2 yg berkenaan.Sedia la belon untuk dinaikkan,skit2 diorang sembur ngan api.Diorang guna gas masak rupanyer.Lama kelamaan belon pun mula naik,mula2 sekali belon panas yg naik belon bentuk oren,diorang naikkan orang pastu terus berlepas ke udara mengikut arah angin.

Satu persatu aku tengok belon panas naik ke udara,tapi kebanyakkan bentuk yg bulat je.Macam bentuk merak ngan mug takda,jadi xleh la aku nak tunjuk kat korang.hehe..yg tu belon oren yg dihiris ngah cuba tuk naik ke udara.


Antara belon panas yg naik pada petang tu nie la.Dalam diorang duk sibuk pasang belon aku ngan wife duk sibuk posing ngan pose tersendiri berlatar belakang belon panas.hehe...

Yang tu plak salah satu belon yg aku berkenan ngan kalernyer yg meriah.Ala2 pelangi la tu...cepat belon tu naik,alih2 dah da kat udara lagipun belon tu jauh skit dari pandangan aku.Yang tul2 depan mata belon oren ngan purple jela.
Belon panas yg kaler kuning tu da bendera malaysia.Tak tau la belon tu wakil malaysia punya tau klu cuma sponsor je.Tapi aku rasa wakil kita punya kot.Tu belon CAT zeppelin,mungkin penaja diorang.
Kanvas belon panas malaysia tu dah terbakar skit,sebelahnyer belon badut ngah tunggu masa nak berlepas ke udara.Belon badut tu pun menarik gak,da dua side.Side yg kita nampak muka badut ngah tersenyum,side lagi satu muka badut sedih.Pastu hidung merah badut tersembul skit nampakkan efek 3D belon panas tu.
Nie satu2nyer belon panas yg lain dari lain.Belon tu tak pakai yg macam besa,cuma da tong gas 2 bijik kat belakang ngan seat tuk 2orang je.Nak naik belon tu pastikan jangan lupa pakai seat belt,klu tak....jadi arwah la jawabnyer.

Akhir sekali sebelum aku ngan wife aku balik,aku nampak belon kepala gajah kaler pink baru dipasang.Ikutkan memang nak tunggu sampai naik tapi dah lewat tu....kul8 kena duty plak.Sebagai kenangan aku amik gambar wife aku berlatar belakang belon gajah yg tengah cuba nak naik tu.Memang padan ngan baju dia pakai,sama kaler.hehe....Tu la citer aku pasal belon panas putrajaya.































Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...